TYPE O NEGATIVE -
Romantyczni Mięsożerni

TYPE O NEGATIVE uczcil dziesieciolecie istnienia skladanka "The Least Worst Of". Jednak, pod nazwa Carnivore, dzialala od poczatku lat 80. nie byloby jednak czego swietowac, gdyby nie sukces spowodowany orginalnym brzmieniem zespolu, ktory jest "mroczny jak Venom, doomowy jak Black Sabbath, przygnebiajacy jak Sisters Of Mercy".
z wokalista TYPE O NEGATIVE, Peterem Steelem (alias Ratajczykiem) i basista Joshem Silverem rozmawia Robert Szydlik...

Na okladce wydanej wlasnie skladankowej plyty The Least Worst Of wystapiliscie w garniturach z rozami w klapach.
Josh Silver - To chyba normalne, ze na swoje swieto zalozylismy garnitury. Jubileusz uczcilismy skladankowym albumem, ale nie jest to wyciskacz kasy. Wlozylismy w niego wiele pracy. Aranzowalismy od nowa wszystkie numery i chyba efekt jest niezly.
Na okladce plyty pojawila sie sentencja: Lepiej byc nienawidzonym za to, jakim sie jest, niz kochanym za to, kims sie nie jest.
Josh - Dobrze wiesz, ze nieraz mielismy problemy z powodu tekstow piosenek Petera, bo ludzie ich nie rozumieli. Poza tym, staramy sie byc szczerzy i chyba nigdy nie dalismy nikomu powodow, zeby myslal, ze jest inaczej. Robimy po prostu swoje i nigdy nie zamierzamy sie komukolwiek podporzadkowac czy przypodobac.
No wlasnie, Peter, twoje teksty od zawsze byly prowokacyjne. Mowily o niekonwencjonalnej milosci, polityce, religii. Zespol byl oskarzany o propagowanie nihilizmu, faszyzmu a nawet satanizmu.
Peter Steele - To nie moje poglady sa problemem. Problemem jest inteligencja niektorych krytykantow. Wiekszosc fanow rozumie, o co mi chodzi. Ale zawsze znajda sie tacy, ktorzy nie sa w stanie pojac najprostszych spraw. Dlatego kiedy spiewam o roznych drazliwych tematach dochodzi do glupich nieporozumien i oskarzen wysuwanych pod moim adresem. Pamietam jeden z naszych nowojorskich koncertow: jakis koles, ktory znal wszystkie nasze teksty, pozdrowil mnie haslem "Sieg Heil"... Kiedys nawet, w Niemczech, mialem mala przygode z antyfaszystami...
Twoim dalekim kuzynem byl Stalin, a kiedys nazwano cie siostrzencem Mussoliniego...
Peter - Moj dziadek ze strony ojca byl Rosjaninem a babcia Polka. Dziadek byl spokrewniony z niejakim Jozefem Wisarionowiczem (czyli Stalinem ? przyp. red.). Zeby uniknac nieprzyjemnosci przyjal nazwisko babci - Ratajczyk. Sam do niedawna tak sie nazywalem. Ale w koncu przechrzcilem sie na Steele, bo pozostale cwiartki mojej krwi pochodza z Islandii i Szkocji. Czy z takim rodowodem moglbym byc faszysta? Chyba latwiej byloby mi dolaczyc do internacjonalistow lub anarchistow (smiech).
Zlosliwa krytyka sugerowala, ze zle i "moralnie naganne" doswiadczenia z kobietami wkladasz pomiedzy swoje teksty. Przykladem mial tu byc utwor "My Girlfriends Girlfriend".
Peter - Jesli chodzi o milosne trojkaty, to ciagle jestem dziewica (smiech). Nie zdarzylo mi sie nic podobnego, ale temat wydawal mi sie niezly. Cala piosenka byla zartem. Takze w teledysku nasmiewalismy sie z disco polowy lat 80.
Obsesja na punkcie kobiecosci ma podobno zrodlo w twoim dziecinstwie u boku pieciu starszych siostr?
Peter - Zawsze bylem zafascynowany ich obserwowaniem. Jak sie stroja, maluja, jak przechadzaja sie w krotkich spodniczkach. I zawsze troche sie ich balem, bo byly starsze i czesto sie na mnie denerwowaly, kiedy za bardzo chcialem wtargnac do ich swiata.
Spiewasz "uduchowione" piosenki, ale w atobusie, ktorym jezdzisz na trasy, rzadzi prozac, prezerwatywy... Do tego masz prawie dwa metry wzrostu, wielkie muskuly, pozerasz tony miesa i wozisz ze soba silownie.
Peter - To pierwsze, zebym czul sie mniej samotny, to drugie, zebym czul sie bezpieczny, kiedy chce byc mniej samotny. A zarcie? Na trasie jem u McDonalda. Nie dlatego, ze to najlepsze zarcie na swiecie, ale dlatego, ze zawsze mam pewnosc, co dostane. Niezaleznie w jakiej czesci swiata sie znajde. Wole nie ryzykowac z lokalna kuchnia. Nigdy nie jem tradycyjnych sniadan. Rano, nawet bardzo wczesnie, wole zjesc obiad. Duzo miesa, niezdrowych kalorii, ktore pobudza mnie do zycia. Zeby sie najesc w fast-foodzie, musze zwykle pochlonac trzy, cztery zestawy. I dlatego kilka razy dziennie chodze do sracza (smiech).

Dyskografia Carnivore
(wczesniejsza nazwa):
1981 - Fallout EP [Silver Records]
1985 - Carnivore [Roadrunner Records / Metal Mind]
1987 - Retaliation [Roadrunner Records / Metal Mind]
1989 - Carnivore / Retaliation [Roadrunner Records / Metal Mind]

Dyskografia Type O Negative:
1991 - Slow, Deep & Hard
1992 - The Origin Of The Feces (Not Live At Brighton Beach) [Roadrunner Records / Metal Mind]
1993 - Bloody Kisses [Roadrunner Records / Metal Mind]
1996 - October Rust [Roadrunner Records / Metal Mind]
1999 - World Coming Down [Roadrunner Records / Metal Mind]
2000 - The Least Worst Of [Roadrunner Records / Metal Mind]

Wywiad ze strony Magazynu Muzycznego XL .

|BACK - WYWIADY[pl]| |[eng]|